28 Aralık 2011 Çarşamba

Yüksek Gerilim Ehliyeti

Örnek Soru ve Cevaplar


MANEVRALAR
Şalt sahalarında sistemin muhtelif kısımlarını devreye sokmaya veya devreden çıkarmak için kesiciler ve ayırıcılar vasıtası ile tablocular tarafından yapılan işlemlere manevra denir.



        Manevralar genel olarak ikiye ayrılır:
        1- Normal işletme manevraları
        2- Arıza halleri manevraları


PARALELE GİRME
Santralın enterkonnekte sisteme bağlanmasına yada santralar arasında birden fazla generatörün aynı sisteme bağlanmasına paralele girme denir. Yani birbirinden farklı gerilim ve frekansa sahip enerjili hatların birbirine bağlanmasıdır. Bunu yapabilmek için her iki sistemin gerilim, frekans ve faz açılarının aynı olması zorunludur.


ARIZALARA MÜDAHALE
Operatör arıza durumunda, öncelikli olarak sakin olmalı ve iş güvenliğine öncelik vermelidir. Arızanın mahiyetine göre arızaya müdahale etmeli, amirine bilgi vermeli ve tüm yapılan işlemleri rapor halinde yazılı olarak tutmalıdır.


TESİSAT VE TECHİZATIN KONTROLÜ
Sistem elemanlarının tümü bakım periyoduna uygun olarak sürekli kontrol edilmektedir. Bakım ve temizliklerinin yanı sıra arızalarıda kontrol edilerek malzemenin devamlılığı sağlanmaktadır. Cihazlar çalışsın ya da çalışmasın,daima çalışmaya hazır bulundurulmalıdır. Bu, başta operatörler olmak üzere tüm personelin görevi dahilindedir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder